×

Bokning online

Behandling

Sjukgymnastmottagningen i Hässleholm är mottagningen för patienter med smärta ifrån rörelse-stödjeapparaten oavsett om det är idrottsskada eller man har lägre aktivitetsnivå. Hit vänder man sig som första instans utan att behöva gå via vårdcentralen. Med bl.a. högre examen i ortopedisk medicin är det idealiskt för patienter som fått smärta i kroppen orsakad av strukturer såsom muskler, senor, leder, ledband, slemsäckar eller ryggrad. Smärtan kan ha kommit nyligen eller man har haft den längre tid. Fokus ligger på rätt diagnostik och behandling både genom aktiva och passiva strategier för att nå så bra resultat som möjligt. Kirurgisk eftervård är inte fokusområde för mottagningen.


Vad kostar besöket?
Besökskostnaden subventioneras av landstinget genom samverkansavtal. Detta innebär att man kan söka sig direkt till mottagningen utan remiss och besökskostnaden är samma som den hade varit på vårdcentralen. Priser: 0-19år 0kr, 20-84år 200kr, 85+ 0 kr. Frikort och högkostnadskort gäller vilket innebär att när man nått gränsen på 1150kr under ett år blir besökskostnaden fri under tiden man innehar frikort. Uteblivna besök eller avbokningar senare än 24 timmar före besök debiteras med 400kr enligt Region Skånes regler även om man innehar frikort.

Vanliga besvär som behandlas:
Vanliga problem du kan få hjälp med är:
Ländryggssmärta, smärta i bröstrygg, nacksmärta, axelsmärta, impingement, kalkaxel, skuldersmärta, armbågssmärta, tennisarmbåge, golfarmbåge, handsmärta, ischias, höftsmärta, ljumsksmärta, knäsmärta, smärta i underben, fotsmärta, hälsporre, hälseneinflammation och mycket mer.


Ortopedisk medicin (OMI)

Ortopedisk medicin är en vidareutbildning inom klinisk diagnostik och behandling av den icke-kirurgiska delen av ortopediska skador och överbelastningar. Denna vidareutbildning kan utgöra den kliniska kunskapen för att bli specialist i ortopedi.

Manipulation, Manuell behandling

Manipulation är passiva tekniker för behandling av ryggrad, leder, senor och ledband.

McKenzie (MDT)

Mckenzie är en vidareutbildning inom klinisk diagnostik och behandling av nacke, bröstrygg och ländrygg. I denna metod använder man upprepade rörelser för att behandla nacke, bröstrygg och ländrygg. Denna vidareutbildning kan utgöra den kliniska kunskapen för att bli specialist i ortopedi.

Fokuserad stötvåg

Stötvågsbehandling används för att bryta upp ärrvävnad på senor som bildas och blir kvar vid en misslyckad läkningsprocess. Den används effektivt på svårläkta sen-, muskel- och ligament-smärtor.

Tvära friktioner

Tvära friktioner liksom stötvågsbehandling bryter upp ärrvävnad i senor och muskler. På vissa ställen i kroppen där det inte går att använda stötvåg eller där man av erfarenhet vet att det är bättre med tvära friktioner används detta istället.

Hemträning

Träning riktar sig specifikt för att stärka upp muskler och senor. Du får vägledning med vilka övningar som ska utföras och detta kan utgöra hela behandlingen eller vara ett komplement till annan behandling.